Sziget üzemű napelem rendszer

  Szigetüzemű napelem rendszerek működése.

 

 

Sziget üzemű napelem rendszer
Sziget üzemű napelem rendszer

 

Közüzemi  villamoshálózattal  nem rendelkező  létesítmények  energiaellátása   szigetüzemű  napelemes   rendszerrel  valósítható meg.   Mint a neve is mutatja,  teljesen elszigetelten , önállóan ,függetlenül  működik, ellentétben a hálózatra visszatápláló napelemes rendszerekkel, melyek működéséhez feltétlenül szükséges  a közüzemi villamoshálózat. Ezzel a megoldással például tanya , vadászház , lakóhajó,hajó áramellátása is megoldható.

 

                           

Szigetüzemű napelem rendszerek esetében csak annyi energia áll rendelkezésünkre, amennyit napelem rendszerünk megtermelt .

 

Itt minden alkatrészt  úgy mint a napelem  a töltésvezérlő az akkumulátor  és inverter  az  egyedi  igényekhez  mérten kell méretezni . Minden esetben a megrendelő igényei és használni kívánt eszközök teljesítménye  alapján kell kiszámolni a napelem rendszer teljesítményét.

Ezen rendszereknél elég nagymérvű veszteséggel is kell számolnunk ez lehet akár 10 % is.

 

 A napelemek  által megtermelt villamos energiát   a  töltés vezérlőkön keresztül  speciális solar  akkumulátorokba  juttatjuk és ott tároljuk . Ezen töltésvezérlők figyelnek arra nehogy túltöltés vagy mélykisülés  keletkezzen az akkumulátorokban .

Az akkumulátorokban  tárolt energiát 12-24/ 220 V- os  inverteren  keresztül  juttatjuk a villamos fogyasztókhoz.  A gyakorlatban használt  inverterek  50 és 4000 watt  közötti teljesítmény tartományban kerülnek beépítésre,az igényeknek megfelelően.

 

Általában   12-24 V- os rendszereket építünk   a kedvezőbb  hatékonyság miatt .  Télen a kevesebb napsütéses óraszám miatt  a napelemeken kívül szükség lehet egy alternatív akkumulátor  töltésre is ezt általában meg tudjuk oldani egy aggregátor vagy  egy szélkerék segítségével .

 

 

 A rendszerben használt  akkumulátorok  kifejezetten   erre  a  célra  lettek  kifejlesztve . Speciális tulajdonságaiból talán  azt érdemes megemlíteni  ,hogy nem engedi magát csak  30-40 % -ban kisütni .Ezzel a tulajdonságával pl: megakadályozza  hogy az  akku a mélykisülés miatt rövid  idő alatt tönkre menjen. 

 

Általában nem csak 12 vagy 24 voltos eszközöket használunk ilyenkor van szükség a következő alkotóelemre ami a szinuszos inverter  ami  a12- 24 volt feszültségből  a mindennapokban használt 220 voltot állít elő .Ennél a berendezésnél is nagyon figyeljük a minőségre mert ha ez nem  teljesen  megfelelő  akkor  háztartási  eszközeink , szerszámaink   rövid úton tönkre mennek .Semmi esetben nem ajánlom az interneten olcsón kínált  műszaki háttér nélküli  gyenge minőségű  ezért általában megbízhatatlan alkatrészek  beépítését .

Sziget üzemű rendszer alkatrészei
Sziget üzemű rendszer alkatrészei

 

 A napelemes rendszer méretezését , megtervezését ,felszerelését mindenképpen bízzuk  szakemberre ! 

A házilag barkácsolt napelem rendszer rendkívül baleset és tűzveszélyes lehet  !

 

 Egy jól méretezett és minőségi  alkatrészekből  megépített  napelemes rendszer észrevétlenül  szolgálja  a mindennapi életünket .Viszont egy olcsó áron megszerzett kacat termékekből összeállított és  házilag kivitelezett rendszer rengeteg bosszúságot tud nekünk okozni !

Kérje az egyedileg az Ön igényeire szabott ajánlatunkat !